Tartu Tamme Gümnaasium

Uurimistööga Hiinas Eestit esindamas

Uurimistööga Hiinas Eestit esindamas

Juulikuu lõpus osales meie vilistlane, eelmisel aastal 12.ME klassi õpilane Carmen Piirsalu uurimistööde teadusfestivalil Macaus, Lõuna-Hiinas. Seal käidi koos Tallinna Reaalkooli õpilase Andreas Musta – kes samuti oma õpilasuurimust tutvustas – ning Eesti Teadusagentuuri esindaja Kaili Kaseorg-Cremonaga.

Carmeni uurimistöö valiti kevadel 2019 Eesti õpilasuurimuste konkursil 100 parima hulka ning pälvis sellele järgnenud õpilaste teadusfestivalil (https://www.etag.ee/tegevused/teadpop/opilaste-teadusfestival/) žürii poolt auhinnaks osalemise Hiina noorte teadusfestivalil. Carmeni uurimistööd juhendas õp Urmas Tokko koos mitmete nõuandvate abilistega Tartu teadusasutustest. Uurimistöö laboratoorne osa tehti oma kooli, Tamme gümnaasiumi laboris.

Carmeni uurimistöö teemaks oli: LCT geeni positsioonis -13910 C>T toimunud SNP esinemissagedus Tartu Tamme Gümnaasiumi 11. ja 12. loodus- ja meditsiiniklassi õpilaste hulgas ning nimetatud õpilaste teadmised hüpolaktaasia olemusest ja seosest geneetikaga.

Teadusfestival Hiinas kestis neli päeva, ühel päeval toimusid ka hindamissessioonid (iga õpilase juures käis 7 hindajat). Ürituse formaat sarnanes Eesti teadusfestivalile, kus õpilased tutvustasid oma tööd suurte polstrite abil. Vabal ajal vaadati ringi Macaus ning külastati Hong Kongi.

Lühiseletusi Carmeni töö ja postri sisule:

• Evolutsiooniliselt on inimestel laktoosi seedimise võime täiskasvanuna uus tunnus, mis tekkis mutatsiooni teel („normaalne“ genotüüp on mutatsiooniga ja tagab laktoosi lagundamise võime). Evolutsiooniliselt nn normaalses, ürgsemas genotüübis on vastava geeni teatud kohas nukleotiidid CT, laktoositalumatuse korral CC
• Laktoosi lagundamine seedimisel sõltub ensüüm laktaasi aktiivsusest, mille määrab DNA. Geenis/DNA-s saab mutatsiooni või selle puudumist laborikatsete abil tuvastada
• Hüpolaktaasia ehk laktoositalumatus on ainevahetushäire, mille põhjuseks on ensüümi laktaas puudulikkus
• SNP – ühenukleotiidiline muutus vastavas geenis (single nucleotide polymorphism)
• Laktoositalumatust saab veel diagnoosida vere glükoosisisalduse määramise ning väljahingatava õhu ja väljaheite proovi analüüsi abil.

Uudise edastas õpetaja Urmas Tokko

Video sellest, kuidas me seenel käisime