Mõisted
Lisaainete liigitamine
Faktid
Nimeta
Küsimused

100

Mis on toiduvärvid? Milleks neid kasutatakse?

Lisaained, mida kasutatakse toidule atraktiivsema välimuse andmiseks.

100

Millisesse lisaainete rühma kuulub lisaaine süsinikdioksiid E290?

Säilitusained E200-299

100

Kumb on ohtlikum kas looduslik toiduvärv E 100 kurkumiin või asovärv E 102 tartrasiin?

E 102 tartratsiin.

100

Nimeta üks põhjus, milleks kasutatakse lisaaineid? (v.a. see, mis juba öeldud on)

Nt: toidu paremaks säilitamiseks, vajaliku konsistentsi saavutamiseks, toidule atraktiivsema välimuse andmiseks.

100

Kas asovärvid kuuluvad toiduvärvide hulka?

Jah.

200

Mis on säilitusained ja milleks neid kasutatakse?

Lisaained, mida kasutatakse toidu paremaks säilitamiseks.

200

Millisesse lisaainete rühma kuulub sidrunhape E330?

E300–E399 antioksüdandid

200

Kas toidulisandid on lisaained?

Ei ole.

200

Nimeta üks põhjus, milleks kasutatakse lisaaineid? (v.a. see, mis juba öeldud on)

Nt: toidu paremaks säilitamiseks, vajaliku konsistentsi saavutamiseks, toidule atraktiivsema välimuse andmiseks.

200

Kas süsihappegaas (CO2) on lisaaine?

Jah.

300

Milleks kasutatakse lisaainena paksendajaid?

Konsinstentsi parandamiseks, aine tahkemaks muutmiseks.

300

Millisesse lisaainete rühma kuulub äädikhape E260?

Säilitusained E200–299

300

Mida tähendavad mutageensed ained/tegurid?

Mutatsioone põhjustavad ained/tegurid.

300

Nimeta üks põhjus, milleks kasutatakse lisaaineid? (v.a. see, mis juba öeldud on)

Nt: toidu paremaks säilitamiseks, vajaliku konsistentsi saavutamiseks, toidule atraktiivsema välimuse andmiseks.

300

Mis juhtub kui tarvitada liiga palju lisaaineid sisaldavat toitu?

Võivad tekkida allergilised reaktsioonid ning muud tervisehäired.

400

Mis on kantserogeenid?

Vähki tekitavad ained

400

Millisesse lisaainete rühma kuulub glütserool E422?

E400–E499 stabilisaatorid, emulgaatorid, paksendajad

400

Mitu asovärvi on Eestis lubatud kasutada?

12

400

Kuidas nimetatakse lisaaineid, mis on Euroopa Liidus lubatud?

E-ained

400

Kas tärklis on toiduvärv, säilitusaine või paksendaja?

Paksendaja.

500

Mis on teratogeenid?

Ained, mis põhjustavad loote väärarenguid.

500

Millisesse lisaainete rühma kuulub klorofüll E140?

Toiduvärvid E100–199

500

Millist lisaainet kasutatakse majoneesi valmistamisel emulgaatorina?

Letsitiin (E322)

500

Milleks kasutatakse glutamaate?

Kasutatakse toidule omase maitse ja lõhna tugevdamiseks; toidule maitse ja lõhna lisamiseks.

500

Mari sõi ühel õhtul kaks suurt pakki värvilisi komme. Kuidas ja miks võis see tema tervisele mõjuda?

Kahes pakis kommides on kokku väga palju värvaineid (ning suhkruid) ning need võivad suurtes kogustes tekitada halba enesetunnet ja/või allergilist reaktsiooni.